Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2006 20:56 - Оле мочачос! Вива ла фиеста
Автор: queenly Категория: Забавление   
Прочетен: 3110 Коментари: 3 Гласове:
0



Чалгата е мъртва, да живее латиното!




"Културният" шок, който преживя българинът преди години, с разцвета на чалгата заливаща го отвсякъде, днес като че ли отмира. Пренаситен от гласовити (и не чак до там ) поп-фолк величия, той потърси утеха другаде. Но явно не можейки да се откъсне напълно от някои ориенталски гени в натюрела си, нашенецът намери утеха в близко до чалгата звучене, което хем е много ритмично, хем е доста екзотично - латиното.

Клубове, дискотеки, барове... Нощна София ви предлага хиляди възможности за забава. В разгара на лятото обаче, латино манията сякаш е завладяла голяма част от столичани. Три по-големи ресторанта в столицата ви изкушават с екзотичната си кухня – "Льо Шато", "Колибри" и "Мехикано". Те ви предлагат всичко – от лютиви мексикански хапки, и риба треска с бадеми, до замразен пъпеш с кюрасао за десерт. Но ако вие сте любител на екзотичните специалитети, но спокойната атмосфера на заведението и "Уна палома бланка" на оркестъра не са ви съвсем присърце, значи се наистина сте обвзет от латиномания. Следователно нуждаете се от по-силни преживявания. Ще ги намерите в хитовите "Карамба" и "Дали", които ще ви предложат не само блюда от кулинарни вълшебства, но и незабравими емоци ( от всякакво естество) поне за няколко дни.

Ако търсите прохлада в летните горещини, ако искате да утолите жаждата си … за пищна женска плът – "Карамба" ви зове! Искате да вилнеете до зори под ритмите на тъй модното напоследък латино – тогава просто се включете в купона.

Внушителният оркестър (който трудно би се събрал в един микробус!) наистина ще ви забавлява нон стоп. Момчетата и момичетата свирят всичко, което според техните представи минава за латино. Затова не се учудвайте, ако след горещия хит на Рики Мартин чуете нещо на "Ърт Уинд Енд Файър". Всъщност те не са съвсем наясно какво точно свирят, но пък за сметка го правят с голямо желение и влагат голяма доза усърдие. И така, седите си на бара и ненадейно пред очите ви (по-точно над очите ви – барът е доста височък – метър и петдесет) се появява чаровна сервитьорка. Чувствате са като на модно ревю – седите пред огромен подиум, на който дългокраки мадами развяват прелести. Момичето прелива от лъчезарност, плътта прелива от оскъдните й дрешки, а вие преливате от щастие. Как де не си поръчате едно питие. Или пък нещо за хапване. Кухнята е много разнообразна – българска, гръцка, мексиканска – абе все "латинска". Ръката ви направо се вкочанясва от ледената "Корона Екстра", а звуците от оркестъра поразяват не само танцуващите, но и от мирно седящите си посетители. Всичко ноколо е шарено – музиката, тълпата, настроението... След третата мексиканска бира обаче, всичко като че ли си идва съвсем на място – и музиката, и настроението. Фиестата е в разгара си. Включвате се крещейки от удоволствие или от нетърпимо лютия вкус на чилито, с което обилно е полята вашата салата от царевица...

Ако обаче се чувствате истински "латинос", ако търсите нещо повече от екзотични ритми и сте готови да се впуснете в истинско приключение - мястото ви безспорно е в "Дали". Тук, в меката на латиното всеки може да оседлае коня, да се пребори с бика, да спечели битката с противника... Това си е чиста доза предизвикателство за истинския мачо. Заведението предлага множество атракции, сред които са: импровизирано родео, корида, множество забавни игри и томболи. Тук всеки зажаднял за слава има възможността да попадне в светлината на прожекторите, да стане героят на вечерта. Трябва да се признае, че тук музикантите успяват малко по-точно от колегите си в "Карамба" да дадат дефиниция на понятието "латино", готвачите също. Е, не липсват разбира се малки предизвикателства спрямо вашия слух и стомах, но пък обслужването е на ниво – от мрак, та чак до зори. Купонът наоколо безмълвно ви приканва да излезете на арената, да покажете е латинската си нишка. Така де, в края на краищата не се знае на какво точно се дължи буйната ви кръв... Добре че на входа има щателна проверка за оръжие, иначе някой Десперадо току-виж се вживял прекалено много в новото си амплоа.

Общо взето, за кратката си история на родна почва, латиното успя да направи силно впечатление на всички. Затова и никой не е безразличен към него – или го обичат, или го мразят. Но всяка вечер латино-заведенията в София събират привърженици и на двата лагера. Първите – за да си направят веселбата, вторите – за да им гледат сеира... Така де, всеки разбира веселбата по различен начин, все пак важното е да си в епицентъра на купона! Оле мочачос! Вива ла фиеста! 

Особен поглед към латиното 2

Е ли латиното само Енрике Иглесиас, Шакира и Рики Мартин, или да? Отговор на този въпрос за второ поредно лято се опитва да даде компилацията "Summer Hit Fiesta". В нея не присъства нито един от горепосочените комерсиални титани. В подборката, издание на "Орфей Мюзик", са се старали да предложат по-традиционен и екзотичен поглед към латиномузиката. Почти всички изпълнители носят имена на испански и малцина са популярни в англоезичния свят.
Вярно, премиерата на "Summer Hit Fiesta Vol. 2" изпревари само с една дължина есента, но малко топло карибско настроение никога не е излишно - дори и "след дъжд качулка".
Бисерът на подборката са две парчета на покойния Компай Сегундо - издъхнал неотдавна на достолепната 95-годишна възраст и дрънкал на китарата до последния си час. Титанът от "Буена Виста Сосиал Клуб", който сваляше пурата от устата си само за да налапа гърлото на бутилка "Хавана клуб", присъства с легендарните си песни "Chan Chan" и "La Pluma". Тук са още Уили и Лобо, Орнела Ванони, Инма Серано, "Лос Родригес" и "Би Трайб", чийто чилаут е по-подходящ за компилации от типа "Cafe Del Mar".
Битува мнението, че продължението - независимо дали е на книга, филм или музикален продукт - винаги е по-слабо от оригинала. Тук имаме точно обратния случай. По-лиричен, по-некомерсиален и по-лежерен от представата ви за компилация с латино-хитове - това е "Summer Hit Fiesta vol.2".


Рики Мартин е човекът, който изстреля първата ракета от световния залп на латиномузиката в края на 90-те. За някаква си една година пуерториканецът, бивш член на момчешката група "Менудо", записа химна на световното по футбол "La Copa De La Vida", взе награда "Грами", събра фенклуб от милиони истерични девойки по цял свят и оглави класацията на "Билборд". Той проправи пътя към класациите на "Билборд" на Джей Ло (ранната), Енрике Иглесиас, Шакира, Талия и хиляди други знайни и незнайни латинозвезди и звездички. 

Латиното продължава да владее света:

По всичко изглежда, че латиноманията няма скоро да премине.Горещите танци, възбуждащи до полуда телата в знойните нощи, преляха настроението си и в модата. Сезони наред дизайнерите вмъкват по някоя закачка в колекциите си, която да напомня за изпепеляващия поглед на две черни очи.
    Отиващото си топло слънце оставя ярки краски и пищни аксесоари в модата и за идния сезон. Асиметрична дълга тъмнорозова пола ще изглежда по - необикновена, ако я носите с шармантна тъмносиня блуза с бродиран бордюр.Не мислете, че тънки блузи с волани и поли с апликации от мъниста не се връзват с кожени якета.Напротив, те приятно напомнят за отминалото време на безгрижна ваканция. Дори и да е хладно, може да обуете 3/4 панталон с украса от гайтани и шевици в края на крачолите.Върху сакото или якето метнете плетен шал на дупки и цветя.Къси плетени жилетки, изпъстрени с шевици от мъниста, се носят с прилепнали стречпанталони на раета в жълто, охра, червено и циклама.Едва ли ще ви стоплят много волани от шифон, найлон или ресни, които са като втора пола върху ярка и плътна подплата, но поне ще знаете, че сте в крак с модата. Черните блузи в долния край са с украса от бродерии, мъниста и перца. Плетените са със светещи паети и вървят с екстравагантни поли със завъртулки.Бялата блуззка пък се декорира с различно боядисани пера.Официалната вечер няма да е толкова скучна, ако се появите с рокля от две една върху друга части.Те са доста прозрачни в черно - бял контраст.Такъв е и шалът с дълги ресни.
    Впрочем той и богато декорираните чехли са най-често срещаните аксесоари в латино модата. Но тя няма да е пълна без едрите накити. Обиците, герданите, а и коланите са със безброй халкички и висулки. Камъните са червени и сини, но често за предпочитане е бижуто изцяло от метал.Пръстените са огромни и обикновено се носят на показалеца. На дебели синджири или на гердани с ярки мъниста висят големи кръстове. Мексикански шапки и украси за врата и шията от пера в стил "Апахи" допълват екзотиката на латино-вълната. Но какво е тя без подходящата прическа.А тя категорично е една - прибрана на опашка или нисък кок коса

image                             image

 

 

image                      image



Тагове:   Оле,   мочачос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. queenly - дам..
05.08.2006 12:13
Mnogo e jako Lori i Kati tuka..
A, koia kakvo e pravila ??
цитирай
2. queenly - хи..
05.08.2006 12:14
Кати го е писала , а аз намерих снимките..
цитирай
3. анонимен - xanax
01.09.2011 21:59
I am constantly looking online for posts that can aid me. Thank you!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: queenly
Категория: Забавление
Прочетен: 313670
Постинги: 24
Коментари: 565
Гласове: 64
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930